Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2008 12:01 - Затишие пред буря...или малък анализ на действителността.
Автор: demokratov Категория: Политика   
Прочетен: 1774 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 20.05.2008 12:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ако си мислите, че в този материал ще обсъждаме метеорологичните прогнози, за доста дъждовния месец Май, се лъжете жестоко. Не че имам нещо против дъждовното време – то е най-хубавото време за почивка, както е и най-честата за обсъждане тема, когато няма какво да си кажете с някого.

Е, все пак, да си дойдем на думата. Затишието, за което говоря, е поредното затишие преди настъпващите избори в страната ни. Политически партии, техните лидери, членове и симпатизанти са се скрили по-ниско от тревата. Единствено управляващите от тройната коалиция се появяват и изявяват, но не по тяхно желание, а защото хората искат публичност и защото “така трябва”. Изявите им са символични, бедни на смисъл. Когато ги слушаме не разбираме нищо, та се налага разни политически анализатори, журналисти и всякакви други ерудити да ни обясняват, колко важни са думите им и колко е добро това за нас. Както всички знаем политиците в България се сещат за изборите около половин година преди тях, като започват да вършат безброй PR акции – рязане на ленти, откриване на заводи, болници, пътища, строеж на чешмички и пр. На практика, всички сили се концентрират в месеците преди изборите. А през останалото време? Мисля си, че това им поведение показва тяхното отношение към нас – електората. Явно ние съществуваме само и единствено 6 месеца преди поредната им кампания. През останалото време си пасем кротко и тихо, а те само ни подбутват с гегата и ни водят в правилната посока. Дали към по-добра паша или към кланица – никой не знае.

Да направим един кратък анализ на политическата действителност. Всички си спомняме как започна всичко – раждането на демокрацията, раждането на партиите и новите идеологии. Масовите митинги и моменти на радост, че има някаква промяна. Но до какво доведе тази промяна? Вече почти 20 години вървим по пътя на промяната. Избираме демократично Парламент, който излъчва Изпълнителната власт. Имаме и разделение на властите, поне според Конституцията, но какво се оказва на практика? При наличието на толкова демокрация хората реално не я упражняват. Те никога не са се борили открито за своите права. Не е имало нито един референдум. Колкото и да се чудим кой е виновен за това ще ви дам правилния отговор – виновни сме ние, всички ние, които бездушно стоим и гледаме как една клика управлява с години. Дали на чело на властта или в сянка – няма значение. Винаги са едни и същи хора, само пешките на първа линия се сменят.

Българите са много силен народ – силен в приказването на приказки, писането на статии, но не и силни в действията си. По някаква причина хората се разделят, точно в най-важния момент. Дали се дължи на страх, посткомунистическо мислене или обикновен инстинкт за самосъхранение – не зная. Важното е, че е факт.

Мисля, че е време за промени. Не някакви козметични промени, които всички правителства са предприемали до сега, за да задоволят поне малко напиращото обществено недоволство. Време е самите ние да се променим. Хората трябва да се обединят и да поискат тотална промяна в политическата ситуация в страната. Да започнат да търсят отговорност на тези, които ги управляват и то публично.

До кога ще търпим да ни управляват безлични партии, които не носят никаква отговорност. Партии, които не са спазили нито едно от предизборните си обещания. Ако не ми вярвате можете да се запознаете с предизборните платформи на всички, които са ни управлявали до сега и сами да прецените до каква степен са били изпълнили. За тези, на които не им се занимава с ровене и четене на пасквили ще кажа – Няма нито една партия, която да е спазила предизборната си платформа. И това е така, защото няма механизъм, чрез който те да бъдат задължени да го правят. Партията е неидентифициран субект, с неидентифицирана отговорност. Единственото което ги интересува е да вземат властта. С какви средства – няма значение. От ден на ден пред очите ни се разиграват какви ли не абсурдни сценарии – купуване на гласове, прииждащи с автобуси избиратели, заплахи и т.н. Ето това е бурята, за която говоря. Буря с неочаквани последици. Буря, от която ще пострадаме само и единствено ние – хората, които дават своя глас за поредните мошеници и крадци, умело прикрити зад големи обещания и анонимността на политическата им партия. След като завземат властта партиите започват да изграждат мрежа, подобна на октопод. Мрежа, с която да навлязат изцяло във властта и да я употребяват безпроблемно. Започват се политически назначения по важните държавни институции, както и в институции, нямащи нищо общо с изпълнителната власт, а именно в съдебната. Дори неофициално се знае кой магистрат от коя квота е, за да се разпределят нещата гладко.

Всички тези неща рефлектират върху нас. Инфлацията, високите данъчни ставки и акцизи. Липсата на борба с престъпността и липсата на правосъдие. Живота от ден на ден става по-скъп и по-скъп, а доходите ни са ужасно ниски. За сметка на това сивата икономика процъфтява, а определени хора направиха милиони, само защото властта е в техните ръце, като едновременно с това всичко се прави безнаказано. Кога ще има един политик или магистрат в затвора за злоупотреба със служебно положение или корупция? Всички виждат, че по улиците се движат скъпи коли, както че се извършва лудо строителство по всичките ни курорти, а страната ни е най-бедната в Европейския съюз.

Единственото, което трябва да направим е всички да поискаме тотална промяна - нова избирателна система, тъй като действащата в момента явно не работи, както и промени във Конституцията, като се въведе мажоритарен избор и механизъм за търсене на лична отговорност на тези, които ни управляват, съдят и обвиняват. Тези промени са възможни само, чрез свикване на Велико народно събрание, което да предприеме нужните промени в Конституцията. Ако нещата продължават по стария начин ще има тежки последствия както за нас, така и за децата ни. Най-вероятно ще бъдем прогонени от ЕС, колкото и да твърдят, че няма начин за това. Ако самите ние не мислим за себе си, за бъдещето си и за това, да сме добре – никой няма да го направи. Докато нещата продължават по стария си начин ще търпим последствията на некадърността и корупцията, които ни заливат ежедневно.

Така че... замислете се. Помислете си добре преди да отидете пред урните и да дадете своя глас за поредната безлична партия. Замислете си дали си струва да вземете 20, 30 или 50 лв., за да гласувате за някой, който не познавате, не знаете моралните му качества и най-важното – с какво ще помогне на вас, след като влезе във властта. Ако искате нещо да се промени към по-добро трябва категорично да се покаже на тези, които ни управляват, че не сме нито овце, нито глупаци, а здравомислещи същества, които искат най-доброто за себе си. Време е да осъзнаете, че вие сте урагана, който ще изпревари и помете бурята...



Тагове:   малък,   анализ,   буря,


Гласувай:
0



1. teodor - Нищо ново
20.05.2008 15:05
Здравейте,
Позволявам си да публикувам отново мои мнения, които съм изказвал при дискусиите около изборите за евродепутати и местни органи на властта, а така също и за "необходимостта от обединение на дясното". Притесни ме това, че почти не срещнах подкрепа и като че ли казаното е несъществено и невярна.
"-------------------
Твърде наивно е да се мисли, че с "добри идеи за отстраняване на пороци" ще може да се промени (подобри) състоянието на днешното българско общество. То е безнадеждно болно !! Това което предлага г-н .......... е все едно да се лекува напреднала фаза на рак с метастази във всички органи с обучение за правилно хранене.
Не по-малко наивен и много погрешен е подхода да се разглежда т.н. организирана престъпност като нещо обособено, нещо с което властта може да започне да се бори. Властта в България и бизнесът, реализиращ огромни печалби благодарение на съдружието си с властта, са всъщност толкова обвързани, че е невъзможно да бъдат разглеждани отделно.
По друг начин казана моята теза е, че българския олигархично-кланов модел на властта не може да бъде променен съществено от български политически субекти, а още по-малко от българския избирател. Защото:
- политическите субекти, които имат някакво реално влияние, без изключение са продукт на този модел и основната им цел е да съществуват в него и да го използват за себе си, а не за обществото,
- българският избирател няма никаква възможност да въздейства на политическия елит, той – избирателят всъщност няма какво да избира – каквито и да са резултатите от бъдещите избори, на власт ще бъдат представители на същите политикоикономически групировки.
Твърденията за ролята на гражданското общество (което го няма никакво), за възможностите на тази или онази група от партии да променят нещата са заблуда, която само утвърждава статуквото. Нямам качества да предложа решение на проблема и затова предположих, че (за да не се разчита на твърда ръка) това вероятно може да бъде много дълъг и мъчителен процес.
Какво да правим сега – честно казано не знам, но се съмнявам, че у нас сега има организация (партия) или отделни хора, които знаят.
---------------
Пороци на изборната система:
- Номинирането на кандидатите се прави "отгоре", т.е от партийните централи.
- Избирателният закон се променя непосредствено преди изборите и то така, че да е най изгоден за съответното мнозинство.
- Квотният принцип на парламентарно представените партии в избирателните комисии.
- Нормално би било политиците да израстват от местните, териториални, областни звена на партиите – да се номинират и кандидатират там, да минават през някаква форма на първични избори и да се чувстват поне поравно отговорни пред тези звена и пред партийните лидери.
- Нормално би било закона да се усъвършенства, но до средата на 4-годишния мандат, за да може подготовката за следващите избори да се води при известни и ясни правила.

Не е ли по-добре усилията да се насочат към радикална смяна на избирателната система, благодарение на която измислени и налагани от окупиралите властта т.н. политически партии, всъщност определят кой да бъде избран и това, при сега съществуващите закони, ще се повтаря до безкрай. Според мен евроизборите отново ще докажат пълната безпомощност на обикновения български гражданин да влияе на политическата обстановка в собствената си страна.
При това положение не ви ли се струва, че гласувайки легализираме властта на престъпния мафиотски политически елит ?
Каква е политическата ни система ?
Уважаеми г-н ...........,
Вашите и на почти всички политически коментатори разсъждения за политическата система са несъстоятелни поради това, че се опитвате да вкарате българската политическа действителност (съзнателно или не) в схемите на нормално функциониращи демократични общества, където партиите имат свой облик, традиции, почти постоянни (или предвидими) позиции по основните обществено-политически и икономически проблеми.
В България, за съжаление, не е така. Класификацията ляво-център-либерално-дясно не действа, което бе многократно доказано от практиката. Причините сигурно са много, но според мен една от основните е, че българската политическа система не са основава на програми, традиции и доверие, а е дълбоко ерозирана от своя кланово-партизански характер. Няма значение за коя част от т.н. политически спектър става дума – целта на партиите е единствено и само келепирът.
Демократичен изход от това състояние няма. Позицията на негласувалите е абсолютно ПРАВИЛНА - това е наказателен вот за действащия дълбоко извратен"политически елит".
Ако бяхме гласували с 5-те до 10 процента по-високи резултати за основните партии, щяхме безапелационно да утвърдим статуквото. Ние всъщност гласувахме против статуквото !
Сега всички партии сериозно трябва да се замислят за бъдещата политическа обстановка, т. к. сегашната е неприемлива за всички. Негласувалите в действителност ще ги накараме да предприемат действия за промяна. Друг е въпросът, че е необходима не само промяна, а радикална промяна, което тези партии не желаят и няма да направят.




Няколко пъти досега в подобни дискусии задавам въпроса "Какво трябва да се прави сега ?" с надежда за сериозен отговор. За съжаление не само отговор, но дори и разсъждения по него няма. Защо ? Въпросът ли е некоректен или никой не знае отговора ?

Един уважаван от мен депутат заяви: "Остава единствената възможност във времето до редовните избори много ярко да се проявят алтернативите на сегашното управление".
Очаквам с нетърпение да прочета някъде как ще стане това !
Защото за да стане в него не трябва да участват сегашните политически субекти в т.ч. и опозиционни, то не трябва да се отстоява от "старите муцуни", които предизвикват погнуса при спомена за дейността им през последните 20 години и защото установеното в резултат на “прехода” олигархично-кланово управление е бетонирано със законовото “творчество” на парламента, а опозиция практически не съществува.
---------------- "
Теодор Гераков
цитирай
2. demokratov - До г-н Гераков
20.05.2008 15:52
Прочетох Вашия коментар с изключителен интерес. Не мога да Ви отговоря на въпроса защо за тежи неща няма ясна позиция и защо не получавате сериозен отговор. Мога само да гадая в тази посока. Пределно ясно е, че в който се намира хляба и ножа - той реже парчетата. В смисъл, че докато правото за промяна на статуквото е във власт имащите нещата ще продължават да са в безиходица. Системата е един затворен, порочен кръг от взаимоотношения (както народния хумор се изразява - "Като заплетени свински черва") Всички са наши, ваши, техни и е ясно, че нямат и намерение да си развалят кефа и келепира, като направят промени, които да ги изстрелят със скоростта на светлината от постовете, които заемат.
Липсата на гражданско общество е в основата на проблема. Липсва механизмът за контрол от страна на електората. Виждате какво се случва с всеки опит за протест и изразяване на недоволство от страна на гражданите. Когато някой тръгне да стачкува, първо синдикатитите, после вътрешни хора взимат пари, само и само да потулят нещата. Да не говорим, че не е проведен нито един референдум - това е доста показателно за нивото на демокрацията у нас.
Относно дали хората ще гласуват или не - това си е техен избор. При нашата избирателна система е по-вредно да не гласуваш, отколкото да го направиш за някоя партия, учредена в кварталната кръчма.
България е държавата на абсурда. Толкова много абсурди има около нас, че ние започваме да ги приемаме за нещо нормално.
Държава, която няма ясна политика, няма национална доктрина, няма ясно изразено разделение на властите не е държава, а по-скоро неидентифициран правен субект. И това е така, защото мошениците и крадците, които са ни управлявали до сега умишлено поддържат липсата на държава, за да могат да крадът необезпокоявано.
Единствения изход за мен е членството на България в ЕС да бъде замразено, като бъдат дадени ясни, точни и задължителни за изпъление инструкции.
А ние да изритаме тия боклуци от парламента, да си направим един референдум и да се направят промени в избирателните закони. Никакви партии, никакви коалиции - само експерти и то мажоритарно избрани. За мен това е пътят.
цитирай
3. tsveta - Липсата на гражданско общество
23.05.2008 13:47
Г-н demokratov, в коментара си кaзвате, че "липсата на гражданско общество е в основата на проблема" и с голямо съжаление ще се съглася с Вас.
Липсата на гражданска позиция и нейното отстояване са факти от нашата действителност. Тогава за какво демократично общество говорим? Видно е, че голяма част от това общество не изповядва демократичните ценности и не упражнява съответните лостове на права, свобода и отговорност. И как очакваме това от "родовото" българско общество, за което е по-важно собственото благо, отколкото общото?
Много неща очаквам да се променят в българския политически живот и най-вече въвеждане и спазване на демократическите принципи на морал, плурализъм и отговорност, които за нашата псевдо демократична система са понятия, лишени от смисъл.
цитирай
4. анонимен - search engine seo backlink building service
31.10.2011 21:02
whats up demokratov.blog.bg owner found your website via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered site which offer to dramatically increase traffic to your site http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer google check rank seo articles <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> backlinks tool Take care. steve
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demokratov
Категория: Политика
Прочетен: 15267
Постинги: 3
Коментари: 5
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031